CLOSE
CLOSE

Empat Fakta Durian Yang Sebenarnya Salah!

Betul ke makan manggis boleh sejukkan badan?


  • Share:

Empat Fakta Durian Yang Sebenarnya Salah!
Akhirnya mitos ini didedahkan KKM. (Gambar: StickPNG)
Oh kome, durian dah berbunga! Legend bukan lagu ni? Setiap kali tiba musim durian, maka teringatlah pada lagu ini.

Namun bukan lagu ini yang akan dibincangkan dalam artikel ini, sebaliknya mitos durian yang masih menghantui fikiran kebanyakan rakyat Malaysia.

Kalau nak dedahkan semua memang banyak, namun kami senaraikan empat mitos yang telah diperjelaskan Kementerian Kesihatan Malaysia. Barulah valid! 

MITOS #1 DURIAN PANAS, JADI MAKANLAH BERSAMA MANGGIS!

Kombinasi sejuk dan panas.Pasti ramai mendengar teori ini bukan? Durian dikatakan sejenis buah panas dan cara menyejukkannya pula dengan makan bersama buah manggis yang disifatkan lebih sejuk.

Fakta: Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), tidak ada istilah buah sejuk dan panas di dalam perubatan moden. Ia tidak disokong oleh kajian saintifik.

MITOS #2 MAKAN DURIAN TINGKAT NAFSU SEKS

Patut lah laku!
Adakah anda makan durian banyak sebab ini? Memang ada mitos mengatakan durian meningkatkan tenaga seks. Malah ada juga teori menyatakan kandungan nutrien dalam durian boleh mengubah mood manusia.

Fakta: Tiada bukti saintifik yang menyokong dakwaan durian meningkatkan tenaga seks.

MITOS #3 DURIAN TINGGI KOLESTROL?

Kalau makan begini, bukan saja kolestrol.
Siapa ada sakit jantung memang sorry lah kalau nak makan durian. Namun penjelasan KKM ini pasti mengubah kadar kekerapan anda dalam membedal buah durian.

Fakta: Dalam fakta nutrien buah durian, jelas menunjukkan sebenarnya TIDAK ADA kolestrol di dalamnya. Oleh itu ia hanyalah mitos semata-mata.

(P.S - Jangan hilang pedoman pula lepas baca fakta ini)

MITOS #4 HILANG NYAWA JIKA MAKAN DURIAN BERSAMA ALKOHOL

Janganlah minum minuman pelik-pelik.
Masih adakah yang makan durian dengan minuman-minuman sampingan yang lain? Kalau ada sekali pun, betul ke ia boleh memudaratkan atau lebih jelasnya lagi boleh membawa maut?

Fakta: Tiada bukti kajian saintifik yang menyokong dakwaan ini. Pengambilan durian dan alkohol berlebihan boleh menyebabkan kembung perut dan rasa tidak selesa di bahagian perut. Organ hati juga perlu bekerja lebih kuat untuk menjalankan metabolisma.

Untuk anda yang mahukan maklumat lanjut, boleh like Facebook KKM.
 

  • Share:

Comments

Related Articles

Back to top