Rojak Daily Logo
Back to top

10 Sebab Hiking Menjadi Kegilaan

Sana sini gambar orang mendaki bukit dan gunung.

0
comments
10 Sebab Hiking Menjadi Kegilaan
Jom pergi hiking! (Gambar: Atif Gulzar/Free Images)

Hiking menjadi pilihan ramai kini untuk mengisi masa lapang. Apa yang membuatkan aktiviti ini menjadi kegilaan sekarang?

Hiking menjadi kegilaan kerana:

1) Hiking buat anda gembira

Gambar: www.mycity-web.com

Menurut kajian Universiti Stanford pada tahun 2014, hiking boleh meningkatkan mood gembira dan mengurangkan keresahan anda. 

2) Hiking boleh membantu orang yang depresi

Gambar: stayhealthyla.com

Sembilan puluh minit melakukan aktiviti panjat bukit ataupun gunung dan berada di sisi alam semulajadi boleh mengurangkan rasa depresi pada otak, kata kajian di dalam LA Times.

3) Hiking boleh mengurangkan stress

Gambar: www.mnn.com

Berjalan jauh, menolong rakan-rakan dan mendaki bukit boleh menjadi punca positif pada kepala dan hati yang stress akibat pelbagai masalah. 

4) Hiking membantu anda menyelesaikan masalah

Gambar: www.sfgate.com

Menghabiskan masa mendaki bukit boleh meningkat kemahiran menyelesaikan masalah anda sebanyak 50%, kata kajian di dalam Huffington Post.

5) Hiking bantu tingkatkan memori

Gambar: www.photokaz.com

Dengan hanya satu jam menghabiskan masa bersama alam sekitar, prestasi memori anda akan meningkat 20%, menurut satu kajian di Universiti Michigan.
 
6) Hiking membantu anda lebih kreatif

Gambar: www.visitsequoia.com

Apabila anda mendaki bukit bersama teman-teman, mendaki hingga ke puncak, ia membantu anda untuk menjana idea-idea baru yang lebih kreatif.

7) Hiking meningkatkan stamina

Gambar: travelandtweet.com

Terutamanya anda yang suka mendaki di bukit dan gunung yang mencabar, kesannya sama seperti anda melakukan senaman kardio. Hiking menjadikan anda lebih fit dan membantu menbakar kalori sehingga 500 kalori dalam masa satu jam. 

8) Hiking baik untuk kesihatan jantung

Gambar: www.sc-travel-adventures.com

Dengan melakukan aktiviti mendaki, ia merendahkan tekanan darah sekaligus mengurangkan risiko diabetes dan juga obesiti. Mendaki pada ketinggian yang lebih tinggi pula bagus untuk jantung anda. 

9) Hiking di tepi laut bagus untuk anda

Gambar: blog.arcteryx.com

Kajian pada tahun 2012 menyatakan, mendaki di kawasan yang berdekatan laut biru boleh membantu anda kurang berfikir tentang masalah. Warna biru laut sememangnya menjadi penenang jika anda dilanda pelbagai dugaan.

10) Hiking menjanjikan keseronokan bersama keluarga dan teman

Gambar: www.teenink.com

Jika ada ahli keluarga dan teman-teman anda yang berkongsi hobi yang sama iaitu mendaki, ajaklah mereka bersama kerana sememangnya ia memberikan kegembiraan dan kepuasan yang maksima apabila anda sampai ke puncak dengan orang tersayang. 

Lokasi menarik hiking sekitar Lembah Klang:

1) Bukit Broga, Semenyih

2) Air Terjun Chilling, Kuala Kubu Bharu

3) Gunung Nuang, Hulu Langat

4) Bukit Tabur, Taman Melawati

5) Canopy Walk, FRIM, Kepong

 
 
Comments