Rojak Daily Logo
Back to top

20 Produk Kecantikan dan Kesihatan yang Dilarang oleh KKM

Menjual atau memilikinya boleh dikenakan denda sehingga RM25,000 atau penjara 3 tahun.

0
comments
20 Produk Kecantikan dan Kesihatan yang Dilarang oleh KKM
Adakah anda mangsa produk tersebut? (Gambar asal: KKM)
Pengguna zaman sekarang tidak perlu bersusah payah untuk mencari jalan penyelesaian kepada masalah kesihatan atau kecantikan kerana lambakan produk di pasaran dan ianya boleh didapati dengan semudah satu klik. Hanya layari beberapa laman Facebook atau Instagram, anda pasti akan terjumpa dengan produk yang ingin dicari. Cakap je nak produk apa, memutihkan, melangsingkan, ubat resdung, semuanya ada!

Tetapi, adakah anda peka dan tahu tentang produk yang anda gunankan? Maklum balas positif dari pengguna lain dan kata-kata manis penjual mungkin dapat meyakinkan anda untuk menggunakan produk tersebut tetapi ianya tidak memadai kerana produk tersebut boleh menyebabkan nyawa anda tergadai!

Jangan kerana populariti sesuatu produk anda mudah terpedaya dengan keberkesanannya kerana ianya mungkin mengandungi bahan racun atau bahan terlarang yang akan menyebabkan masalah kesihatan untuk jangka masa yang panjang. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kerap kali membuat serbuan dan semakkan produk yang dijual serta melakukan rampasan ke atas produk-produk terlarang yang mempunyai bahan kimia merbahaya seperti raksa, hydroquinone, tretinoin, asid azelaik dan betamethasone. Pada tahun 2011, KKM telah merampas produk yang berjumlah RM27,461,997 kerana mempunyai bahan terlarang atau tidak didaftarkan dan mendapat kelulusan KKM.Selain itu, jika anda didapati memiliki atau menjual mana-mana produk yang disenarai hitamkan, anda bakal berdepan dengan denda sehingga RM25,000 atau penjara tiga tahun.

Baru-baru ini, produk kecantikan terkenal, Qu Puteh telah diarahkan untuk menarik balik semua produk Qu Puteh Whitening Pro 9 dalam tempoh 72 jam kerana dikesan mempunyai merkuri pada paras yang tinggi. Pengeluar produk tersebut, Vida Beauty, akan dipanggil dalam masa yang terdekat untuk memberikan penjelasan tentang kandungan produk tersebut.

Jadi, adakah anda tahu produk yang anda gunakan selamat atau tidak? Jom, kita semak senarai produk di bawah ini jikalau ada di antaranya yang digunakan oleh anda.

Produk Kecantikan

Produk Kesihatan


Sebagai pengguna, kita harus bijak dalam membuat pilihan. Sentiasa amalkan sikap mengambil berat terhadap kandungan produk yang ingin digunakan dan lakukanlah sedikit research untuk melihat maklum balas orang ramai terhadap penggunaan produk tersebut. Anda juga boleh melayari laman sesawang ini untuk mendapatkan senarai penuh produk yang telah disenarai hitamkan kerana mempunyai bahan yang terlarang. Ingat ya, produk boleh dijual beli, tetapi kesihatan tak boleh diganti.

Semua infografik dan maklumat diperoleh daripada Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM dan Cawangan Penguatkuasa Farmasi Negeri Kelantan.
 
 
Comments