CLOSE
CLOSE

Pasangan Anak Jutawan Dikecam Kerana Lamaran Melutut, Lelaki Ini Tampil Menjelaskan Hal Chivalry Dan Kejantanan

Seorang lelaki gentleman akan sentiasa memuliakan wanita.


  • Share:

Pasangan Anak Jutawan Dikecam Kerana Lamaran Melutut, Lelaki Ini Tampil Menjelaskan Hal Chivalry Dan Kejantanan
Gambar: Ayman Rashdan Wong

Minggu lepas berita pertunangan anak jutawan Naza dan Berjaya iaitu SM Faliq, 32, dan Chryseis Tan, 29 mendapat perhatian netizen. Menerusi sekeping gambar lamaran yang dimuat naik oleh Chryseis di laman Instagramnya, netizen tidak henti-henti mengucapkan tahniah pada pasangan merpati dua sejoli ini.

 

30.6.2017 ❤️

A post shared by ♕ Chryseis Tan ♕ 陈雪铃 (@chrystan_x) on

Namun disebalik mereka ingin berkongsi berita gembira ini, tidak kurang juga ada netizen yang mengecam SM Faliq kerana beliau dikatakan melutut sebelah kaki.

Di Facebook, seorang jejaka, Ayman Rashdan Wong menjelaskan isu 'melutut' dengan lebih jelas dan telah mendapat ribuan perkongsian. Menerusi pendapatnya:

"Faliq melutut bukan mengikut gaya Kristian, tapi mengikut gaya chivalry dalam budaya Barat. Cara Faliq melutut pun betul iaitu guna lutut kanan. Dan salah satu sebab lelaki kita kurang rasa hormat terhadap wanita adalah kerana ketiadaan budaya chivalry dalam budaya Timur. Itulah kelebihan Mat Saleh yang patut kita belajar. Chivalry berasal dari kod kehormatan ("code of honour") golongan "chevalier" atau "knight" yang merupakan golongan satria/pahlawan di Eropah pada zaman "Middle Ages" (lebih kurang abad ke-8 hingga abad ke-15) dahulu. Mereka bersumpah setia kepada raja dan tuan-tuan feudal. Pendek kata, chivalry merupakan tuntutan kepada seorang knight dalam memberi layanan kepada wanita.

Sebagai golongan yang mempunyai kekuatan, haruslah knight menjadi pelindung dan pembela kepada wanita yang dianggap lebih lemah. Tanggungjawab knight terhadap wanita adalah sama beratnya seperti tanggungjawab mereka terhadap agama dan raja. Amalan melutut sebelah kaki depan wanita pun berasal dari adat knight menghadap raja perempuan ("queen") dan wanita aristokrat ("princess"). Melutut adalah untuk keselesaan wanita agar mereka tak perlu mengangkat kepala untuk memandang knight. Knight tak melutut guna kedua-dua lutut kerana itu adalah simbol pengabdian. Knight pun nak jaga akidah dia orang. Semasa melutut, posisi kepala lelaki adalah sama paras dengan posisi rahim wanita. Ini adalah untuk mengingati lelaki tentang asal usul mereka iaitu rahim wanita. Wanita adalah terlalu mulia dan suci untuk dicemari kehormatannya.

Disebabkan knight sangat menghormati wanita, mereka diberi amanah untuk menjaga wanita aristokrat dalam perjalanan jauh dan orang tak perlu risau mereka akan buat perkara tak senonoh. Malah tak kurang juga kisah wanita aristokrat jatuh cinta terhadap knight. Gila tak goyang dengan lelaki macho setia sopan yang melutut depan awak sepanjang masa. Istilah "romantic" juga berasal dari "romance" iaitu kisah-kisah tentang kehidupan Middle Ages terutamanya kisah-kisah tentang knight. Jadi, "chivalry" "romantic" dan "melutut" adalah saling berkaitan. Amalan orang Barat melutut semasa melamar tiada kena mengena dengan Agama Kristian. Ia hanya ekspresi chivalry. "You are the queen of my heart" gitu. Tak perlu sampai kaitkan dengan soal akidah. Lama-kelamaan, chivalry menjadi kayu ukur kelelakian atau kejantanan ("manliness") dalam budaya Barat. Berkasar dengan wanita itu tak jantan namanya.

Seorang lelaki yang "chivalrous" digelar "gentleman". Seorang gentleman akan sentiasa mendahulukan wanita ("ladies first"). Dia akan membukakan pintu untuk wanita. Dia akan menarik kerusi untuk wanita. Dia akan membuka jaketnya dan sarungkan pada badan wanita yang kesejukan. Dia akan korbankan keselesaan diri demi keselesaan kaum wanita. Cuma di zaman sekarang, budaya chivalry pun semakin berkurangan di Barat. Selain budaya aristokrat semakin tak relevan, feminisme ekstrim juga membuat lelaki takut untuk menjadi chivalrous. Kalau membukakan pintu, bersiap sedialah kena sound "kau ingat aku tak ada tangan?". Kalau sarungkan jaket, dapat hamun free "are you trying to patronize me?". Susah. Dalam budaya Timur tak wujud chivalry. Di Korea, lelaki menampar wanita itu biasa. Di Jepun, lelaki anggap membuka pintu menarik kerusi semua tu merendahkan martabat diri.

Di Malaysia, ramai jantan suka buat lawak lucah b*doh (maaf tercarut). Lelaki yang chivalrous memuliakan wanita. Mereka tak akan buat perangai chimpanzee dan baboon gatal mencabul patung dan papan kertas. Rasanya chimpanzee pun tak buat macam tu. Rasulullah SAW pun seorang yang sangat gentleman terhadap golongan wanita. Kesantunan terhadap wanita dan kewanitaan itu sebahagian daripada akhlak. Pilihan di tangan anda nak jadi lelaki sejati yang chivalrous atau jantan tak guna."

Adakah lelaki sejati dengan sikap gentleman semakin berkurang di negara kita? Terpulang pada anda bagaimana caranya anda mahu melamar pasangan anda nanti tetapi janganlah kerana isu remeh ini, pasangan anak jutawan ini dihentam sesuka hati. Sama-sama kita ambil yang positf sahaja.


Sumber: Ayman Rashdan Wong

 


  • Share:

Comments

Related Articles

Back to top