Rojak Daily Logo
Back to top

Apa Yang Perlu Anda Buat Jika Cermin Kereta Pecah Akibat Terkena Serpihan Kerja Potong Rumput?

Pertama sekali, jangan panik!

0
comments
Apa Yang Perlu Anda Buat Jika Cermin Kereta Pecah Akibat Terkena Serpihan Kerja Potong Rumput?
Foto: Indah Taman & Michaels Glass

Pernah terbayang anda sedang syok memandu dan tiba-tiba ada batu melantun ke cermin kereta anda sehingga pecah akibat ada kerja-kerja pemotongan rumput di tepi jalan?
 

Tahukah anda, bahawa setiap kerja pemotongan rumput di tepi jalan mempunyai insuran. Ini kerana pihak berkuasa tempatan mewajibkan mana-mana syarikat yang ingin masuk tender mesin rumput mesti mempunyai insuran jika berlaku kemalangan yang tidak diingini.
 

Sebelum kerja pemotongan rumput boleh dijalankan, pihak syarikat tersebut hendaklah mengemukakan surat insuran mereka kepada pihak berkuasa tempatan terlebih dahulu sebagai bukti bahawa pihak syarikat tersebut telah dilindungi oleh pihak insurans jika berlaku kemalangan.
 

Jika anda berdepan dengan situasi ini, 3 langkah yang boleh anda ambil adalah:
 

1. Berhenti di tepi jalan, ambil gambar dan berjumpa dengan tukang potong rumput tersebut. Dapatkan nama penuh dan syarikat kontraktor yang membuat kerja mesin rumput itu.
 

2.Setelah dapat nama syarikat, semak dengan pihak syarikat tersebut, nama dan dimana bengkel kereta panel insuran syarikat terbabit.
 

3.Buat laporan polis dalam tempoh 24 jam. Laporan polis tersebut hendaklah menyatakan nama pemotong rumput, nombor kad pengenalan, nama syarikat dan alamat, tarikh dan masa kejadian, nama jalan serta kawasan di mana kejadian berlaku. Bawa laporan polis tersebut ke bengkel panel insuran syarikat tersebut untuk mendapatkan cermin baru.
 

Jadi selepas ini kalau berhadapan dengan kejadian seperti ini tenang dan jangan marah. Berhenti ke tepi, ambil gambar dan berjumpa dengan pekerja tersebut untuk berbincang.


Sumber: Jumpa Kat Mahkamah
 
 
Comments