CLOSE
CLOSE

Shidi Data Tersingkir, Keputusan Juri Dipertikai

Sebelum sempat duduk, "I know it's not fair!" itulah yang keluar daripada mulut Datuk Ramli MS.


  • Share:

Shidi Data Tersingkir, Keputusan Juri Dipertikai
Barisan juri tetap, Datuk Ramli MS dan Datuk Khadijah Ibrahim bersama juri jemputan, Datuk Zainal Abidin.
Ketika ditemui di sidang media selepas selesai konsert minggu kelima Gegar Vaganza 2016 (GV), Datuk Ramli MS turut meluahkan rasa tidak adil dengan keputusan yang berlaku.

"Walaupun saya ketua juri, tidak ada apa-apa yang dapat saya lakukan jika juri-juri lain memberikan markah yang berbeza."

"It was two againts one," jelas Datuk Ramli MS lagi ketika ditanya kenapa keputusan memihak kepada Ameng Spring untuk terus berada di pentas GV berbanding Shidi Data.

Ketika konsert GV minggu kelima berlangsung, kesemua peserta memberikan persembahan yang hebat termasuk Shidi dan Ameng. Berbezanya, Ameng terlupa lirik untuk kali yang kedua pada musim ini.

Walaupun mungkin kurang dikenali berbanding peserta lain, Shidi Data sentiasa memberikan persembahan yang bagus.
"Shidi menunjukkan peningkatan yang sangat bagus saban minggu dan saya gembira untuk dia," jelas Datuk Ramli MS.

"Malah, ketika saya memberi komen kepada Ameng, dia sendiri tahu dia membuat kesalahan yang besar. Saya lihat Ameng sendiri terkejut apabila dia mendapat lagu untuk konsert minggu seterusnya."

"Ya, ini adalah pertandingan, dan lupa lirik antara kesalahan yang besar dalam pertandingan, apatah lagi minggu ini semua peserta menunjukkan prestasi yang tinggi."

MasyaAllah! Kali kedua Ameng lupa lirik dalam pertandingan GV musim ini.
"Ada perbezaan 15% markah Ameng dengan peserta berkedudukan kedua terbawah yang saya berikan. Tapi dua juri lagi berbeza pendapat dengan saya. Apa yang saya boleh buat?" tanya Datuk Ramli MS.

Bila ditanya adakah Datuk Khadijah Ibrahim dan juri jemputan, Datuk Zainal Abidin, memberikan markah tinggi kepada Ameng berdasarkan populariti Ameng yang lebih popular daripada Shidi, Datuk Ramli MS tidak mahu mengulas tentang hal itu.

Shidi Data tersingkir di konsert yang kelima walaupun memberikan persembahan yang hebat.
"itu kena tanya mereka. Saya memberi permakahan berdasarkan kepada apa yang saya lihat dan saya dengar, bukan berdasarkan siapa lebih popular."

Ketika berakhir konsert, Shidi berada dikedudukan paling bawah dengan markah 67.8% manakala Ameng pula memperolehi 68.3%.

  • Share:

Comments

Related Articles

Back to top